DE HYGGELIGE KOMPLIMENTENE OG DEN LETTE FLØRTEN FORSVANT I MØRKET

I lunsjen uttrykker en kvinnelig kollega sin bekymring over at noen eldre damer trakasserer yngre menn seksuelt. For meg som er opptatt av likestilling, så får dette meg til å dra på smilebåndet. Jeg liker tanken på at kvinner også sitter med en trakasseringsmakt. Samtidig lurer jeg på om jeg bør ha dårlig samvittighet over helgens oppførsel, hvor jeg drar klærne av en muskuløs ung vakker mann. Han ser litt sjokkert ut i starten og i innspillingspausen uttrykker han, med glimt i øyet, at han er litt redd meg. Selv i filmbransjen er det en fare for å bli tatt for trakassering under innspilling av en erotisk scene. Det skal sies at det var en veldig morsom dag på jobb, og jeg tror og håper at muskelmannen synes det samme.

Marius Osmundsen

Det er mulig min røffe personlighet er preget av seks i forsvaret.
De første månedene jeg tjenestegjør i Forsvaret er jeg et lett bytte for trakassering. Dette fordi jeg er en jente som virker litt sur og avvisende, da jeg er livredd for å få tilnavnet Felt-madrass eller Panser-fitte. En slik sur og avvisende tilnærming viser seg å være en dårlig strategi, og fører til at jeg blir dårlig likt at gutta. De tillater seg dermed å sende frekke sleng-bemerkninger i hytt og gevær. Det blir etter hvert så ille at jeg tenker at jeg like gjerne kan svare med samme mynt, siden jeg har ingenting å tape. Og når en medsoldat antyder at jeg trang i nøtta ved å spørre “ER DU HELT TRANG ELLER????”, svarer jeg raskt:

  • Du vet vel ingenting om jeg trang eller ikke, du vet vel knapt nok hva det betyr. Du som er så STYGG at du aldri kan ha PULT ei dame i hele ditt liv. 

Og med et slikt svar setter jeg meg i respekt hos gutta, og plutselig blir jeg betraktet som kul og som en av dem.

Heldigvis trives jeg godt i et mannsdominert miljø hvor vi kan være småfrekke, tulle og tøyse med hverandre. Etterhvert utvikler jeg et talent for å gjøre gutta flaue, som da en prøver å sette meg på plass ved å si: 

  • Æ ska spikre dæ opp på veggen og tvangspul dæ 

Og hvor jeg svarer med et glimt i øyet

  • Du trenger ikke spikre meg opp…….

Jeg koser meg når jeg klarer å gjøre gutta brydd og når jeg ser de rødmer. Og det er også gøy å irritere dem under marsjtrening ved å plystre på de deilige damene vi går forbi. Damene tror selvfølgelig det er guttene som plystrer. Jeg er så varm i trøya i dette miljøet at gutta etter hvert tuller med at det er jeg som driver med seksuell trakassering mot dem.

Grethe Gjøs & Espen Gjøs

Som godt voksen dame er jeg fortsatt i et mannsdominert yrke, men nå er min erfaring at menn er redde for å gi klemmer og komplimenter, slik de gjorde før. Det er ikke bare fordi jeg har blitt «gammel» og mindre attraktiv, for det har også de blitt selv. Nei, enkelte gir uttrykk for at de frykter å tråkke over ME TOO grensen. 

Det er trist når en mann unnlater å gi et kompliment til sin kvinnelig kollega for den fine kjolen hun har på seg, i frykt for å bli anmeldt for seksuell trakassering. Ikke misforstå, jeg støtter ME TOO bevegelsen og er glad for at verstinger i maktposisjoner blir tatt. Jeg har erfaring med flere ME TOO fyrer i omgivelsene mine, men alt trenger ikke å skaleres til toppnivå. Vi kan gjøre en liten forskjell på grasrotnivå ved å være tydelige på hvor grensen for uønsket adferd går.

I Forsvaret satte jeg en grense gjennom ordrenekt. Dette skjedde en varm sommerdag, da befalet ga beskjed om at alle skulle ta av feltjakken i det varme klasserommet. Jeg nekter og sier sterkt, klart og tydelig foran hele klassen og befalet:

  • Løytnant, jeg har kun en helsetrøye i netting under jakken og det betyr at jeg i praksis blotter meg for dere i BH’en ved å ta av jakken. Så det gjør jeg ikke!

Befalet rødmer og gir kontrabeskjed om at alle da må sitte med jakken på, for likt antrukket skal man være i Forsvaret. Akkurat denne hendelsen gjorde meg ikke så særlig populær blant medsoldatene, men ved å eie situasjonen og lage humor rundt det i ettertid så gikk det helt fint.

Camilla Kløgetvedt

Noen ganger er det vanskelig å si fra, spesielt hvis du er konfliktsky og allergisk mot dårlig stemning slik som meg. Min løsning har alltid vært å bruke humor og jeg har erfart at det bare er å kjøre på, for gutta tåler som regel røff humor.

 Når en overivrig mann ber meg med på kaffe, sier jeg med glimt i øyet så alle hører det:

  • Jeg tør ikke å være alene med deg, for det er umulig å vite hva du kan finne på.

Ønsker han å gi meg en klem hver eneste dag på jobben, sier jeg.

  • Så, så… nå må vi roe ned kosingen, skulle nesten tro du hadde lyst på meg.

Blir han litt for ivrig på antrekket mitt, sier jeg

  • Oy, oy nå nærmer du deg ME TOO grensen.

Det finnes selvfølgelig mange situasjoner hvor maktforholdet ikke gjør det mulig å løse dette på en slik banal måte, men det virker ofte i mitt liv.


Jeg ønsker å gi min støtte til alle kvinner og menn som blir seksuelt trakassert. Det er ikke akseptabelt og er noe det må slås ned på. Samtidig liker jeg å omgi meg med humor og en lekende lett og flørtende tone som kan piffe opp hverdagen. I Japan øker sakte men sikkert avstanden mellom menn og kvinner, nå vet de nesten ikke hvordan de skal tilnærme seg det annet kjønn. Tenk om det blir slik i Norge. 

Simeon Thoresen jobber med kortfilm av Øyvind Kleivland

Inspirasjonskilder:
Infinit ending kortfilm av Øyvind Kleivland (kan sees på nyåret)
Jan Helge Lillevik https://www.benignimages.com/
Sex og singelliv i Japan https://tv.nrk.no/program/KOID23003617       


Setter pris på om du subscriber til min Youtube kanal:
https://www.youtube.com/channel/UC5rrq8jAkkQeGnnQdJXoP4w

Er du interessert i informasjon om nye innlegg, webinar eller lignende. Så legg igjen din mail adresse øverst til høyre i bloggen.


Kommenter gjerne!