RELASJONER PÅ LIV OG DØD

Relasjoner er livsnødvendige. Det er denne evnen til samhold som gir livene våre mål og mening. Relasjoner kan være herlige og givende, men også helt forferdelige. De som tør å vise hvem de er på godt og vondt får ofte gode relasjoner, og dette fører igjen til økt livsglede. Mange sliter med å etablere nye vennskap i voksen alder og det er ikke til hjelp at vi blir litt sære med alderen. Koster det for mye energi å etablere nye vennskap? Hvor skal man finne folk som er interesserte og interessante? Skal man lete blant jobbkollegaer, melde seg på kurs eller henge med naboene?

Oppveksten din påvirker hvordan du håndterer relasjoner. 
Min far likte ikke å omgås folk og han syntes at mange var irriterende og plagsomme. Det virket rett og slett som han ikke var glad i mennesker. Jeg er til og med usikker på om han var glad i meg. De siste femten årene snakket han bare med mamma og trærne i hagen. Jeg ble oppdratt til å unngå naboene, og han mente at blir man for hyggelig med dem er det en risiko for at de henger over deg i tide og utide.

En gang var far med meg for å vurdere kjøp av en leilighet. For å undersøke hvor mange naboer jeg eventuelt måtte komme til å ha en relasjon med, tok han turen opp i etasjene for å sjekke hvor mange navn det sto på navneskiltene og hvor mange sko det var utenfor døren.

De fleste relasjoner kan styres til en viss grad, men bor menneskene rett ved siden av deg kan det by på utfordringer. Og dette gjelder spesielt hvis du er en  høflig og empatisk person som sliter med å skygge unna folk som snakker i det vide og breie. Hos slike folk renner det ut livs -og familie relaterte historier som perler på en snor, bundet sammen i en uendelig lang rød tråd. Det er omtrent umulig å avbryte uten at de blir fornærmet. Og i det du tror historien om broren er ferdig og du ser muligheten til å si «ha det, vi snakkes senere», fortsetter historien med «dattera til broren min sliter med ME……».  

Slike erfaringer har fått meg til å kikke ut av vinduet for å se om kysten er klar før jeg går ut av huset. Dermed kan det ta litt tid, særlig når naboen elsker å surre rundt på gårdsplassen sin.

Gamle relasjoner etablert i barndommen er lettere å forholde seg til. Vi kjenner hverandre på godt og vondt og forholdet er gjennomarbeidet over et langt liv. Men det er ikke så lett å møtes når vi er etablert med familie på forskjellige steder av landet. En kort spasertur eller en te-kopp på sparket blir som et større prosjekt, og må planlegges og avtales. 

Å skape nye relasjoner krever mye energi. Det kan bli mye prøving og feiling som kan tære på både selvtilliten og selvfølelsen. Noen ganger blir jeg stoppet av frykten som sier «Ikke slipp dette menneske for langt inn på livet ditt. Hun kommer til å: stjele tiden din, ringe på ugunstige tider, kreve at du stiller opp, bruke deg som klagemur, låne penger, kreve at du låner bort hytta di, forvente at du passer barna hennes i en krisesituasjon, heve seg selv ved å trykke deg ned …..». Sånn holder kværna mi på og dette hjelper ikke akkurat på energinivået.

Går jeg glipp av noe ved trekke meg unna potensielle relasjoner?
Når jeg ser på bilder på sosiale medier av damer som er på storbyferie sammen, kjenner jeg et stikk av misunnelse. Samtidig synes jeg det er deilig å slippe å forholde meg til folk som kan føles manipulerende, sære, pratsomme, oppmerksomhetskrevende, kjedelige, krevende og kommanderende.

Jeg har tatt et valg om å kaste meg ut i etableringen av nye relasjoner med fire herlige damer fra nabolaget. På en tur vi hadde måtte jeg tåle å ikke få være med i alle samtaler, bli sagt imot og til og med kritisert. Men det gjør ikke så mye lenger, for jeg er i en læringsprosess hvor jeg prøver å se på dette som en «gave». Når jeg lytter til andres samtaler, så har jeg muligheten til å få nye perspektiver. Når noen sier meg imot betyr det jo bare at de har tatt seg bryet med å lytte til meg og vise meg nok interesse til å evaluere mine uttalelser. Og får jeg kritikk velger jeg å se på det som en mulighet for læring og forbedring.

Damene viste på sin side sin sårbarhet ved å legge frem hele seg med «feil» og «mangler», og jeg kjenner at det har gitt meg positivt påfyll og mye glede. Jeg håper flere mennesker kan bli motivert til å vise mer av sin sårbarhet. Personlig elsker jeg mennesker som innrømmer at de har gjort feil eller forteller om vanskelig ting i livet, og sliter med folk som har alt på stell. For det er det vel egentlig ingen som har?

Er relasjoner slitsomt for deg anbefaler jeg å lese «Omgitt av idioter» av Thomas Erikson. Som jeg tror vil gi deg en større forståelse av andre mennesker og noen triks på hvordan du kan håndtere forskjellige mennesketyper.


LYKKE TIL MED DINE NYE, GODE, SPENNENDE OG UTVIKLENDE RELASJONER MED NABOENE!

Yoga i ÅL i en Ål hytte, bedre kan det ikke bli
Energitur i Ål

Inspirasjonskilder:
Brenè Brown: https://www.youtube.com/watch?v=iCvmsMzlF7o
Thomas Erikson: Omgitt av idioter

Setter pris på om du subscriber til min Youtube kanal:
https://www.youtube.com/channel/UC5rrq8jAkkQeGnnQdJXoP4w

Er du interessert i informasjon om når det kommer nye innlegg, webinar eller lignende. Så legg igjen din mail adresse øverst til høyre i bloggen.

Kommenter gjerne!