HAR DU MISTET DIN IDENTITET

Det er så deilig å ha en identitet man kan være stolt av. Mange bruker livet frem til trettiårene på å finne seg selv og bygge identitet. Men noen av oss er så uheldige å miste den igjen. Dette kan være forårsaket av kjipe hendelser som sykdom, arbeidsledighet, tap av kjærlighet eller nære relasjoner. Og i en sånn situasjon er det fort gjort å føle at du du har blitt en dårligere versjon av deg selv. Slike forandringer er det vanskelig å akseptere. Men finnes det noe alternativ? Skal vi kjempe imot og gå opp nye stier, selv med alderen som hindring? Hva med å finne spenning i det å bli et nytt menneske hvert tjuende år?

Selv har jeg kavet rundt i ti år etter å ha mistet min identitet som en sporty, tøff forsvarsjente som reiste verden rundt for å holde tekniske kurs for gutta boys. Jeg var stolt og fornøyd over det jeg fikk til. 

Så ble jeg bortskjemt og byttet jobb fordi jeg var lei av å være «Hu derre kursdama». I ettertid har jeg skjønt at kursdama var en viktig del av min identitet. Den gang var jeg engasjert, entusiastisk og motivert, og jeg fikk brukt mine kreative sider. Dumme valg er imidlertid ikke alltid så lett å reversere. I min nåværende jobb er det ikke mye rom for min kreativitet og underholdningstrang, og jeg må nøye meg med å prøve å få frem latter hos kollegaene mine, spesielt i de seriøse møtene våre.  

Å miste min identitet som kursdame var ille, men det verste identitetstapet er at alderen angriper meg med vondter både her og der, og nå er jeg verken sprek eller tøff lengre. Og hvem er jeg da?

Jeg velger å kjempe og lete etter min nye identitet. Jeg prøver å forstå hvem jeg var i barndommen og hva jeg har mistet underveis. I letingens desperasjon blir jeg i tillegg alternativ og oppsøker en healer, og dette gir meg en slags «åpenbaring». 

Jeg ligger på en frekvensmatte med øynene lukket, og healeren gjør noen bevegelser med hendene som flytter og påvirker energien min. Jeg blir iskald, og sender kulde ut i hele rommet. Healeren sier at han aldri har opplevde så mye kulde fra et menneske. Akkurat da føler jeg meg som selveste Djevelen. På vei hjem skjer det, tårer spretter ut av ansiktet mitt og jeg roper til meg selv: «Jeg skal bli en historieforteller». 

Hvordan kan en som er så glad i penger som meg, bli en historieforteller på heltid?  Kanskje bloggen og skuespillerkursene jeg tar er små skritt på veien? Jeg innser at jeg neppe klarer å tjene inn de hundretusen kronene jeg har brukt på skuespillerkurs og tiden jeg har lagt ned. Og da kan tvilen komme snikende. «Herregud, tror du virkelig at du kan bli en skuespiller i en alder av 40 år. Det toget har gått for lengst!». 

Tvilen gnager når jeg tenker på all tid og penger jeg bruker på «tull og tøys», tid jeg burde bruke med familien. Da er det god trøst at familien min neppe har lyst og anledning til å være sammen med meg, for de har som regel andre planer.

Å skape identitet gjennom nye interesser krever tålmodighet. Det tar tid å åpne en østers. Da første skuespillerkurs var ferdig vurderte jeg å slutte. Jeg følte det var barnslig og at jeg sløste bort dyrebar tid. Men etter en tid kjenner jeg at kurset gir meg energi og glede over å møte dagen, og jeg får mange fine menneskemøter. Min storhetstid vil komme når jeg blir pensjonist, tenker jeg, for da kan jeg være skuespiller på heltid. Jeg blir neppe et stort navn i Hollywood, men jeg kan likevel kjenne på gleden av å leve litt som en skuespillerinne. Av og til blir jeg flau av min nye identitet, men oftest er jeg stolt. Å få være med som parterapeut i NRK serien «Parterapi» med Kevin Vågenes var stort. Samtidig skjønner jeg at jeg har glamorisert drømmen, for det er ikke bare fryd og gammen å være skuespiller. Slik sett bidrar det også til at jeg setter mer pris på min vanlige jobb og muligheten for å ta meg en kaffekopp akkurat når det passer meg. Jeg elsker variasjon i hverdagen og det får jeg med skuespill. Og om jeg ikke har blitt så rik på penger, så har det gitt mye livsglede. 

Det er aldri for sent, lykke til på ferden

Forbredelser til “Parterapi”
Under inspilling
Ferdig med”Parterapi”

Setter pris på om du subscriber til min Youtube kanal:
https://www.youtube.com/channel/UC5rrq8jAkkQeGnnQdJXoP4w

Og instagramkonto: #alvor eller og #helseprogram2019

Legg gjerne igjen din mail adresse øverst i høyre hjørne, så får du beskjed om eventuelle nyheter, webinar eller produktinformasjon

Kommenter gjerne!